joi, 9 iulie 2009

Prăjitură cu fructe (2)

- 5 ouă
- 250 g zahăr
- 1 păhărel de ulei (6 linguri)
- 125 g apa (10 linguri)
- 250 g făină
- 1 pachet de praf de copt
- puţin amoniac

Idem
Tavă unsă şi tapetată. Foc potrivit.

Prăjitură cu vişine

- 4 ouă
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de făină
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 linguriţă de amoniac şi 1 inguriţă de bicarbonat stinse separat cu 1 lingură de lapte sau cu zeamă de lămâie

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adauga treptat uleiul, laptele, amoniacul şi bicarbonatul, făina, albuşurile bătute spumă.
Tavă unsă şi tapetată cu faină.
Se bagă la cuptor. Vişinele se pun când prăjitura are puţină crustă.

Plăcintă cu mere

- 400 g făină
- 1 pachet de margarină sau 200 g untură
- 1 ou întreg
- 1 lingură de zahăr
- un vârf de cuţit de sare
- 10 linguri de lapte în care s-a dizolvat drojdie cât o nucă
- merele (rase) cu zahăr (şi scorţişoară) după gust

Se lasă la dospit 1/2 oră.
Tavă tapetată cu făină.

Regina Maria (Oana)

Primul blat
- 7 ouă
- 7 linguri de zahăr
- 7 linguri de făină

Crema
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 2 linguri de ness
Se fierb pe sobă până se îngroaşă.
- 1 pachet de unt
1/2 pachet se adaugă când e călduţă crema, restul când s-a răcit.

Al doilea blat
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 1 cană nucă tăiată
- 3 linguri de făină
Se coace pe o foaie de pergament unsă.

Glazura
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriţă de cacao
- 1 lingură de apă fiartă

Prăjitură cu fructe (Iuliana, 19 mai 1982)

- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 5 linguri de ulei
- 1 pahar cu apă
- 8 linguri şi mai bine de făină
- 1 plic de praf de copt
- fructe (vişine, caise, fructe de pădure)

Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă pe rând apa şi uleiul, făina şi albuşurile bătute spumă.
Se toarna compoziţia în tavă şi se pun fructele.