luni, 10 august 2009

Turta dulce (Dumi)

Sirop zahar ars
- 1 pahar mare zahar
- 1/2 pahar apa rece
Se arde zaharul (nu prea tare, altfel devine amar) si se stinge cu apa rece. Se lasa la rece sa se dizolve tot zaharul.

Aluat
- untura: 1 lingura de lemn plina
- 1 pahar zahar
- 3 galbenusuri
- 1 lingurita amoniac nedizolvat
- 1 lingurita scortisoara pisata
- cuisoare pisate: 1 varf de cutit
- 1 kg - 1,5 kg faina
Se freaca untura cu zaharul, galbenusurile adaugate pe rand, amoniacul, scortisoara, cuisoarele, faina si cate putin din ziropul de zahar ars. Se framanta un aluat mai tare si se intind foi groase din care se taie romburi, patrate sau dreptunghiuri.
Tava neunsa.

Bezea
- 3 albusuri
- 300 g zahar pudra
Turtele calde se aseaza pe un platou si se ung cu albus batut cu zahar. Daca albusul este batut bine, se usuca imediat.

vineri, 7 august 2009

Umplutura la foi Lica (2)

- 200 + 200 g zahar
- 4 galbenusuri
- 1 pachet margarina/ unt
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 cana nuca taiata
Totul se pune la foc mic intr-o cratita, amestecand pana se ingroasa. Se parat se caramelizeaza 200 g zahar. Cand zaharul este suficient de rosu, se toarna peste amestecul de mai sus, la care se mai adauga nuca taiata.

Alba ca zapada

joi, 6 august 2009

ala bala portocala (care cu care????)

Fursecuri (Marioara)

Prajitura cu nuca

Aluat fraged
- 2 cani zahar
- 400 g smantana
- 5 galbenusuri
- 2 pachete margarina
- 1 lingura untura
- 1 cana lapte
- coaja de lamaie
- putina sare
- 1 praf de copt
- putin bicarbonat

Intr-un lighean se freaca bine margarina, untura, zaharul si ouale, se adauga treptat faina si restul. Se pun pe planseta si se framanta cu faina cat cuprinde. Se imparte aluatul in 4 parti egale

Pt islere
Se intinde o foaie de grosimea muchiei de cutit si se decupeaza islere cu un pahar. Albusul se bate spuma f. tare cu 1 cana de zahar si cu zahar vanilat. Se bate cand pe foc, cand in afara focului pana s-a legat bine. O parte din rondelele necoapte se ung cu albus si se dau prin nuca macinata. Se coc la foc potrivit intr-o tava neunsa. Celelalte se ung cu marmelada si se lipesc cu cele cu nuca.

Prajitura in tava
Se intinde foaia din cea de-a patra pozitie in tava, se unge cu un gem tot acrisor. Se bat separat 6 galbenusuri su 1 cana de zahar si vanilie. Se pune nuca si apoi putin rom. Albusul batut spuma se adauga peste compozitie. Se toarna in tava peste foaia intinsa. Se coace la foc potrivit.

Crema pt islere
- 3 oua
- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 2 linguri faina
- cacao dupa gust
- 50 g rom
- unt

Se freaca ouale intregi cu zaharul, se adauga laptele si faina, se freaca pe foc si se adauga cacao, rom. Se da la rece, apoi se pune untul in aceasta compozitie f. moale si se freaca bine.

Prajitura Angela

Foi
- 10 albusuri
- 300 g zahar pudra
- 3 linguri faina
- 1 lingura amoniac stins cu zeama de la 1/2 lamaie
- 300 g nuca macinata

Se imparte compozitia in 3 parti. Se coc in tava, pe hartie pergament unsa bine si tapetata cu faina. Aluatul se intinde cu lingura de lemn.

Crema
- 10 galbenusuri
- 300 g zahar
- 2-3 pliculete zahar vanilat
- 250-300 g unt
- 1 lingura rom
- ciocolata rasa

Se amesteca galbenusurile cu zaharul si vanilia si se pun pe foc pana se ingroasa. Cand s-a racit compozitia se adauga untul si romul. Se umplu foile, deasupra se rade ciocolata.
- 1 cana lapte
- 1 lingura ulei
- 2 oua
- faina cat cuprinde
....

Se framanta coca bine, apoi se intinde destul de subtire, se unge cu untura si putina faina, apoi se ruleaza, se lasa 25 min si se taie. Se intinde din nou pe partea care a fost rulata ...........
- 7 oua
- 9 linguri ulei
- 9 linguri faina
- 1 cana zahar
- 1 praf de copt
- putin amoniac
- sare

miercuri, 5 august 2009

Gogosi din aluat pripit

- 1 pahar apa
- 100 g unt
- 1 lingura rasa zahar
- putina vanilie
- un praf de sare
- 200 g faina
- 4-5 oua

Se pun intr-o cratita apa, untul, zaharul, vanilia si sarea si se fierb. Cand apa incepe sa clocoteasca se trage vasul pe mardinea sobei si sa da drumul deodata la faina bine cernuta. Se freaca repede, sa nu se formeze cocoloase, pana se desprinde aluatul de pe vas. Cand s-a racit putin se adauga ouale pe rand. Nu se pune urmatorul ou pana ce precedentul nu a fost cuprins bine in pasta. Compozitia trebuie sa fie potrivit de moale, astfel incat sa se pastreze forma.
Se prajesc in ulei pe ambele parti (compozitia se pune in ulei cu lingurita, cate putin). Se presara cu zahar vanilat.
- 250 ml lapte
- 1 lingurita amoniac stins
- 1 ou
- 2 linguri untura
- putina sare
- zahar
- faina cat cuprinde
- 400 g faina
- 1 cana ulei
- 1 cana apa minerala
- 1 cub drojdie
- putina sare

Se face o coca. Se tine 2-3 ore la rece.

Fructele

Se intinde margarina in tava, se pun fructele, se presara zaharul si se baga la cuptor 1/4 ora ca sa se topeasca, apoi se toarna pandispanul.

Tort (Oana)

- 8 oua
- 300 g unt
- 200 g zahar
- 100 g cacao
- 2 linguri faina

Se freaca untul spuma impreuna cu galbenusurile, adaugate pe rand. Se face un sirop de zahar, cacao si 8 linguri de apa. Dupa ce se leaga, se da la rece, apoi se toarna cate putin peste crema de unt, frecand mereu. Se imparte compozitia in doua parti, una mai mica, alta mai mare. In cantitatea mai mica de crema se adauga albusurile batute spuma si 2 linguri faina si se amesteca usor. Se toarna aceasta compozitie intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc mic 15-20 min. fara sa se usuce prea tare. Se scoate blatul din cuptor, se lasa sa se raceasca bine, apoi se acopera cu restul de crema. Deasupra se orneaza cu frisca.

http://www.casadex.ro/2013/01/reteta-tort-de-ciocolata-rapid-si-usor/
http://bucataria.realitatea.net/retete/1079/tort-joffre---o-reteta-romaneasca-pentru-un-maresal-francez
http://www.goodfood.ro/reteta/tort-joffre-de-ciocolata-1978.html

Tort Sari

Blat
- 6 oua
- 300 g zahar
- 300 g faina
- 1 praf copt
- 6 linguri apa clocotita

Se bat albusurile cu 6 linguri de zahar. Se amesteca galbenusurile cu restul de zahar, se adauga apa clocitita, faina si praful de copt, albusul batut spuma.

Crema de vanilie (si pt cremsnit)
- 4 linguri cu varf de faina
- 6 linguri zahar
- 4 pliculete zahar vanilat
- 1 l lapte
- albus batut spuma

Se fierb si se adauga albusul batut spuma

Crema tort (cacao)
- 50 g faina
- 50 g cacao
- 200 g zahar
- 300 ml lapte
- 2 oua
- 1 pachet unt

Faina, cacaoa si zaharul se pun intr-o cratita. Se bat cu telul ouale si laptele si se toarna in cratita. Se fierbe crema si se adauga untul.

Crema tort (lamaie)
- 100 g faina
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- zahar, lapte, oua si unt ca mai sus

Cornulete din bezea

- 5 albusuri
- 300 g zahar
- putina zeama de lamaie sau vanilie
- nuca macinata
Albusurile se bat cateva min. la rece cu zaharul si zeama de lamaie sau vanilia. Se bat apoi pe baie de aburi pana se intaresc. Se ia cu lingurita spuma si se da prin nuca. Se fac cornulete mici (cresc la foc) si se coc la foc f. incet (cu usa cuptorului intredeschisa).

Rulouri cu crema alba (Sululete (2))

- 200 g unt/ margarina
- 100 g ulei
- 40 g drojdie
- 150 g lapte
- 8 buc. zahar
- faina cat cuprinde

Se freaca untul cu uleiul. Intr-o ceasca se pun laptele, zaharul si drojdia, se amesteca, se lasa pe marginea sobei sa dospeasca putin si se toarna peste untul frecat cu ulei. Se adauga faina cat cuprinde pt a se obtine o coca potrivita. Se coc pe betisoare/ rulouri de carton. Cand se racesc se umplu cu crema.

Crema
- 500 ml lapte
- 3 linguri faina
- 2 pliculete zahar vanilat
- 200 g unt
- 200 g zahar pudra

Se freaca untul cu zaharul. Separat se fierb laptele, faina si zaharul vanilat pana se obtine o pasta. Dupa ce s-a racit se incorporeaza cu untul.

Sirop
- 60 ????? buc. zahar
- 3-4 linguri cacao
- 200 ml apa

Se fierbe un sirop de cacao. Se dau sululetele umplute cu crema prin siropul cald, apoi prin nuca macinata (amestecata cu zahar) si se aseaza una langa alta pe un platou.

Prajitura cu cafea

Foi
- 500 g faina
- 70 g unt
- 1 ou
- 150 g zahar
- 1 pahar lapte

Umplutura
- 140 g faina
- 100 g zahar
- 250 ml cafea fiarta tare
(- lapte)
- 1 ou
- nuca

Se amesteca faina cu zahrul si 1/4 kg cafea fiarta tare si se pune totul la fiert. Daca e nevoie se adauga lapte. Se fierbe pana se ingroasa, se raceste si se adauga oul si nuca.

Prajitura cu fructe si bezea

Blat
- 4 galbenusuri
- 7 linguri zahar
- 7 linguri ulei
- 7 linguri smantana sau margarina topita
- 1 praf de copt
- putin amoniac
- faina cat pt un aluat moale ca de chec

Bezea
- 4 albusuri
- 280 - 300 g zahar

Tava unsa si tapetata cu faina. Cand s-a copt blatul, se pun fructele si albusurile batute spuma si se baga din nou la cuptor pana se rumenesc deasupra. Se lasa in tava.

Prajitura cu fructe (5)

- 4 oua
- 300 g zahar
- 8 linguri ulei
- 100 ml lapte
- 350 g faina
- coaja de la 1/2 lamaie
- 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie

Se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Deasupra compozitiei se aseaza fructele. Se coace la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca in tava.

??? Rulada, cred

- 500 g biscuiti dati prin masina
- 60 g nuca taiata
- 100 g zahar tos
- 1-2 linguri cacao
- cca/ 500 ml cafea
- putin rom

Se inmoaie biscuitii in cafea. Se face o coca si se intinde pe celofan tapetat cu zahar pudra.

Crema
- 1/2 pachet margarina/ unt
- 3 pliculete zahar vanilat
- 1-2 linguri zahar

Se freaca bine. Se intinde crema pe foaie si se ruleaza. Se da la rece.

marți, 4 august 2009

Foi prajitura Rodica

- 240 g faina
- 160 g margarina
- 80 g zahar
- 1 ou
- putin amoniac sau praf de copt

Se framanta si se intind 3 foi. Se coc pe fundul tavii unse si tapetate cu faina. Se umplu cu mere calite.

Prajitura (nenea Ciolacu)

- 600 g faina
- 400 g unt
- 200-300 g zahr pudra
- 3 galbenusuri
- 1 pliculet zahar vanilat
- ............ de la 1 lamaie
- sare: 1 varf de cutit
.......................
- 100 ml lapte .....................

Inghetata vanilie

- 75 g zahar
- 4 galbenusuri
- 250 ml lapte
- zahar vanilat
- 50 g zahar caramelizat
- 100 g frisca

50 g zahar se rumenesc cu putina apa. Se freaca galbenusurile cu 75 g zahar , se adauga incet laptele, vanilia si se pun la foc moale. Se ia compozitia de pe foc, se adauga zaharul caramelizat, se amesteca si se da la rece.

Prajitura cu piscoturi (d-na Ardeleanu)

Foi
- 300 g faina
- 100 g margarina
- 160 g zahar
- 20 g cacao
- 1 ou
- 1 lingurita bicarbonat dizolvat in otet sau zeama de lamaie

Crema
- 200 ml lapte
- 3 linguri faina
- 300 g unt
- 250 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat

Se intind 2 foi. Se coc pe dosul tavii. Se stropeste una din foi cu putin rom si se acopera cu 1/2 din crema, deasupra se aseaza piscoturile intregi (cam 24 buc.) unul langa altul, restul de crema si a doua foaie. Se preseaza cu ceva nu prea greu si se da la rece. Se face cu cateva zile inainte de consum. Daca foaia de deasupra nu se inmoaie, se stropeste cu rom.
- 250 g zahar
- 200 g nuca
- 250 g margarina
- 3 oua
- 250 g zahar ?????????
Foi
- 400 g faina
- 200 g untura
- 1 lingurita amoniac
- 1 ou
- 100 g zahar

Se intind 4 foi.

- 200 g unt
- 100 g zahar
- 1 lingura gem
- cacao

Caramel

(I)- 6 galbenusuri (3 oua intregi)
- 250 g zahar
- 200-250 g margarina
(II)- 250 g zahar caramelizat
(III)- 200 g nuca taiata marunt

Fursecuri cu crema

- 3 oua
- 3 cesti (de cafea) zahar
- 3 cesti ulei (350 g)
- 6 cesti faina
- zahar vanilat

Crema
- 1 cana lapte
- 3-4 linguri faina
- 200 g zahar pudra
- 1 pachet margarina/ unt
- 2 fiole esenta rom
- cacao

Se fierbe laptele cu faina, se raceste si se adauga restul. Se lipesc fursecurile si se dau prin nuca macinata.

Bezele

La 1 albus se pun 90 g zahar + 1 lingurita otet. Se bat bine si se fac bezele. Se coc la foc mic. Ies si cu mai putin zahar, iar daca se bat pe aburi (cu mixerul) nu mai e nevoie de otet. Tava tapetata cu faina.

Cremsnit

Foitaj
- 800 g osanza
- ???

Osanza se da prin masina de tocat carne, se amesteca cu putina faina. Se face o coca din cca. 1 kg 1/4 faina cu 2 oua, 6 linguri otet, apa cu sare. Se framanta si se bate foarte bine. Trebuie sa fie 1 1/2 mai mult decat osanza, apoi se intinde si deasupra se intinde osanza. Se ia la impachetat de cca. 6 ori:
Crema (Elena)
(I) - 1 l lapte
- 9 linguri zahar
- 4 vanilii
(II) - 2 oua + 3 galbenusuri
- 8 linguri faina
- putin lapte
- putin praf de budinca
(III) - 3 albusuri

Se freaca (II) cu laptele si budinca. Se toarna (I) peste (II) si se mai lasa pe foc, amestecand continuu pana se ingroasa. Cand s-a racit crema, se adauga albusurile bature spuma.
Foile se mai intind de cca. 6 ori. Cremsnitul se taie in tava si se pudreaza cu zahar.
- 3 cani faina
- 2 cani zahar
- ......... ulei
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 1 cana cacao
- putin otet
- putina scortisoara
- 2 cani apa minerala
- 200 g stafide (se dau prin faina ca sa nu cada pe fundul tavii)

Cuptor fie bine incins.
Foi
- 9 linguri zahar
- 9 linguri ulei
- 9 linguri lapte
- putin amoniac
- faina cat cuprinde

Crema
- 3 galbenusuri
- 2 linguri faina
- 150 g zahar
- 250 ml lapte

Se freaca pe aburi.

Cornulete (2)

- 160 g faina
- 125 g smantana
- 140 g margarina

Coca nu prea omogena. Se tine 3 ore la rece, apoi se impatureste o data ca foitajul.

Placinta cu mere (Mariana)

- 1 pachet unt
- 1 ou
- 12 linguri lapte
- 1 pachetel drojdie
- putina sare
- 1 lingurita zahar
- faina
- 250 g zahar
- 2 galbenusuri
- 3 lingurite cacao
- 1 lingura faina
- 3 cani lapte

Se freaca zaharul cu galbenusurile. Se fierbe compozitia pana se ingroasa.

Valurile Dunarii

Pandispan
- 250 g margarina
- 375 g zahar
- 6 oua
- 1 praf de copt
- 375 g faina
- 2 linguri cacao
- visine
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compozitie. Intr-o tava tapetata se aseaza jumatatea cu cacao, apoi jumatatea alba, iar deasupra visine (din compot) fara samburi. Se baga la cuptor, se lasa sa se raceasca si se acopera cu frisca si glazura de ciocolata.

Glazura
- 200 g zahar pudra
- 1 lingura cacao
- 3 linguri lapte fierbinte
- putin ulei

Prajitura cu grilaj

- 4 galbenusuri
- 120 g zahar
- 140 g untura
- 300 g faina
- 1 lingurita rom
- praf de copt: 1 varf de cutit
Se imparte aluatul in 2, se intinde o foaie si se aseaza in tava. Se unge cu gem si se pune restul aluatului sub forma de grilaj.

Glazura
- 4 albusuri
- 150 g nuca macinata
- 150 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat

Salam de biscuiti (3)

- 100-150 ml lapte
- 1 cana zahar
- 1 pachet margarina
- cacao dupa gust (eventual si 1 lingurita ness)
- esenta de rom
- 500 g buscuiti
- rahat, bucati de ciocolata, nuci, visine din visinata

Se pune atata lapte cat sa se topeasca zaharul pe foc mic. Se adauga margarina. Dupa ce s-a topit se ia de pe foc si se pun biscuitii: 2/3 dati prin masina, 1/3 rupti bucati mici si restul ingredientelor.

Glazura

- 200 g zahar pudra
- 3 linguri apa fiarta
- 1 lingura cacao
- unt cat o nuca

Se amesteca zaharul cu apa fiarta timp de 10 min, se adauga cacaua si untul si se freaca inca 5 min, apoi se intinde pe prajitura.

Prajitura cu fructe (4)

- 250 g zahar
- 4 oua
- 8 linguri faina
- 1 pahar ulei
- 1 praf de copt

Prajitura Manuela

- 200 g margarina
- 3 galbenusuri
- 175 g zahar
- 250 ml smantana
- 500 g faina
- 1 pliculet praf de copt
- bicarbonat: 1 varf de cutit
- un praf de sare
- gem sau marmelada
- nuca

Se framanta aluatul si se da 1 ora la rece. Se intind 4 foi. Primele foi se aseaza in tava si se ung cu gem. Ultima se stropeste cu lapte si se presara cu nuca amestecata cu zahar. Prajitura se coace cca. 45 min la foc potrivit.

Fursecuri cu nuca

- 260 g unt/ margarina
- 260 g faina
- 130 g zahar pudra
- 130 g nuca macinata
- un praf de sare
Se amesteca faina cu untul, se adauga zaharul, sarea si nuca macinata si se framanta bine. Coca se intinde subtire (5-6 mm) si se taie rotunduri cu un paharel. Din resturile de coca se formeaza cornulete mic, neumplute. Tava presarata cu faina. Se coc la foc potrivit 10-15 min. Fursecurile rotunde se ung cu gem acrisor si se lipesc doua cate doua.

Crema caramel (2)

- 1 pachet unt
- 200 g + 200 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 2 oua

Se caramelizeaza 200 g zahar, se adauga nucile, se pune compozitia intr-o tava unsa si se da la rece, apoi se sfarama sau se da prin masina. Se freaca 200 g zahar cu ouale pana se obtine o crema, se adauga untul si nucile si se amesteca bine pe marginea sobei. Se umplu foile.

Dobostort

- 7 oua
- ??????? faina
- 180 g zahar
Se bate albusul cu zaharul, se adauga galbenusurile si faina. Se coc 8 blaturi pe dosul tavii unse cu untura si tapetate cu faina.

Crema
- 250 g zahar
- 4 oua
- 1 lingura cacao
- 200 g unt
Se fierb pe baie de aburi. Se adauga untul. Se umplu foile.

Glazura
150 g zahar caramelizat
Se acopera foile cu glazura si se marcheaza bucatile. Se taie cu un cutit umed sau dat prin unt.

Cornulete cu gem

- 500 g faina
- 150 g untura
- 1 ou
- 3 linguri smantana
- 20 g drojdie
- putin zahar
- 175 g nuca
- 175 g biscuiti
- 5-6 linguri zahar
- 100 ml apa
- rom dupa gust
- 1-2 linguri cacao

Inghetata de vanilie si cacao

- 4 galbenusuri
- 6-8 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 1 l lapte
- 4 albusuri
- 6-8 linguri zahar - din nou???
- vanilie, cacao
Se freaca galbenusurile cu 6-8 linguri de zahar, faina, se amesteca bine si se adauga laptele. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se incorporeaza albusurile batute cu 6-8 linguri de zahar. Se imparte compozitia in 2: o parte cu vanilie, cealalta cu cacao si se toarna in cutii combinata. Se pune in congelator.

Praijtura cu piersici (El. Moldovan)

- 6 oua
- 350 g zahar pudra
- 350 g faina
- 9 linguri ulei
- putin bicarbonat

Se bat albusurile spuma cu zaharul. Se adauga treptat galbenusurile, faina si uleiul.
Tava unsa si tapetata cu faina. Deasupra se pun piersicile taiate si date putin prin faina.

Fursecuri

- 350 g zahar
- 350 g untura
- 4 oua
- 1 praf de copt
- 1 lingura lapte
- coaja de lamaie
- faina cat cuprinde

Salam de biscuiti (2)

- 500 g biscuiti
- 1 pachet margarina
- 3 oua
- 500 g zahar
- 1 lingura cacao
- rahat, stafide, nuca

Prajitura alba

Foi
- 300 g faina
- 80 g unt
- 1 ou
- 4 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 1 lingurita amoniac dizolvat in otet
Se intind 3 foi.

Crema
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 2 pahare lapte
- 2 linguri faina
- 2 pliculete zahar vanilat
Se fierbe vanilia cu un pahar de lapte, se dizolva faina cu al doilea si se face o scrobeala cu cel care fierbe. Se amesteca untul cu zaharul pana se dizolva, apoi cu scrobeala. Se ung foile

Turta (de post)

- 800 g faina
- 400 g zahar
- un praf de sare
- 400 ml apa
- fincen si cuisoare
- amoniac: 1 lingurita plina
- bicarbonat: 1 lingurita plina
- 4 linguri ulei
- 4 linguri miere
- nuca taiata

Se caramelizeaza 200 g zahar, se sting cu apa, se adauga fincen si cuisoare. Se fierbe compozitia, se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga amoniacul si bicarbonatul, stinse, uleiul, zaharul si mierea. Se obtine o compozitie ca de chec, deasupra se pune nuca. Tava unsa si tapetata cu faina.

Turta

- 1 kg zahar
- 2 kg faina
- 500 ml ulei
- 1 lingurita amoniac stins
- un praf sare
Zaharul se face caramel, se stinge cu apa si se fierbe pana se obtine un sirop. Se adauga amoniacul, sarea, faina si uleiul, se framanta mai tare.

Petre Roman

Pandispan
- 4 oua (5 daca sunt mici)
- 4 linguri nuca macinata
- faina si zahar: 2 linguri la 1 ou
- 300 g zahar ars

Se coc 2 pandispanuri din 4 oua. La fiecare pandispan se adauga 4 linguri de nuca, faina si zahar 2:1. Se caramelizeaza 300 g zahar, se toarna peste balturi si se lasa sa se raceasca.

Crema
- 1 cana lapte
- 3 linguri faina
- 200 g zahar
- 3 galbenusuri
- 1 pachet margarina

Se fierb pana se ingroasa, se lasa la racit si se adauga untul. Crema se pune intre cele 2 blaturi, cu caramelul spre interior.
Se poate face o glazura de albus sau putina crema cu cacao. Se orneaza cu nuca, bomboane.
Prajitura se face cu 2 zile inainte de a fi servita.

Islere

Aluat
- 750 g faina
- 125 g zahar pudra
- 1 ou
- 375 g untura/ margarina
- 1/2 pahar lapte in care se dizolva:
- 1 lingurita amoniac
- 1 lingurita bicarbonat

Crema
- 1 1/2 pachet unt
- 200 g zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat
- putin rom
- 2 linguri cacao
- peltea acrisoara dupa gust

Glazura
- 150 g zahar pudra
- 5 linguri apa
- 30 g cacao
- 80 g unt

Se fierbe apa cu zaharul pana se obtine un sirop, se adauga cacaoa, untul.

Sululete

- 200 g untura
- 1 pahar ulei
- 1 cana lapte caldut
- drojdie (de 50 bani :)
- 1 lingura zahar
- un praf de sare
- cca. 500 g faina
Se coc pe betisoare/ rulouri de carton.

Crema
- 200 g unt
- 200 g zahar pudra
- 3 linguri faina
- 300 ml lapte
- zeama de la 1 lamaie
Se freaca untul cu zaharul. Separat se fierb laptele si faina pana se obtine o pasta. Dupa ce s-a racit se incorporeaza cu untul si se adauga zeama de lamaie. Se umplu sululetele.

Sirop
- 10 linguri zahar
- 4 linguri cacao
- putina apa
Se fierbe un sirop. Se dau sululetele prin siropul cald, apoi prin nuca macinata si se aseaza una langa alta pe un platou.

Prajitura cu miere (d-na Miuzam)

Foi
- 1 ou
- 2 lingurite miere
- 3 linguri lapte
- 30 g unt/ margarina
- 150 g zahar
- 1 lingurita bicarbonat
- 450 g faina

Intr-o cratica se freaca oul cu cele de mai sus. Cratita se tine pe marginea sobei, amestecand pana da in clocot 5-6 min. Se ia de pe foc si se aseaza cratita in mijlocul plansetei ca sa se incalzeasca. Se pune faina pe planseta, se toarna compozitia peste ea si se framanta calda. Coca se imparte in 4 parti egale, se intind foile si se coc pe dosul tavii unse cu ulei.
Pana se coc foile se tin acoperite cu un servet cald, altfel se intind f. greu. Este bine ca si dosul tavii sa fie putin cald. Se coc f. repede.

Crema
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra
- 200 ml lapte
- 3 linguri gris
- 1 pliculet zahar vanilat

Se freaca untul cu zaharul. Intre timp se fierbe laptele cu grisul. Cand s-a racit se amesteca putin cate putin cu untul batut spuma si zaharul vanilat. Se unge prima foaie, se acopera cu a doua, se unge la mijloc cu un gem acrisor si se continua cu crema alba. De preferinta deasupra nu se mai pune glazura.

Chec Mady

- 7 oua
- 9 linguri ulei
- 9 linguri faina
- 1 praf de copt stins cu otet sau lamaie
- putin amoniac
- putina sare
- 1 cana zahar
- putina cacao
- stafide, nuci

Se freaca galbenusurile cu ulei, faina pusa treptat, praf de copt, amoniac si sare. Albusurile se bat spuma cu zaharul. O parte din compozitie se coloreaza cu cacao. Tava unsa si tapetata cu faina. 1 chec sau 2 mai mici.

Chec (Rodica - Mircea)

- 7 oua
- 1 cana zahar
- 1 praf de copt nestins
- 1 paharel ulei
- 1 cana faina
- putina cacao

Albusurile se bat spuma cu zaharul si putina sare (si putin otet). Galbenusurile se freaca bine, se adauga praful de copt si uleiul si se incorporeaza in albus. Se adauga faina. Se opreste putina compozitie in care se pune cacao. Se poate face si cu fructe.

Rumba

Blat
- 7 albusuri
- 15 linguri zahar
- 1 cana faina
- 1 pumn de stafide
- 1 pumn de nuci taiate
- 4 cuburi de rahat taiat marunt

Se bat albusurile si se adauga restul, se coace la foc domol in tava cu hartie unsa.

Crema
- 7 galbenusuri
- 15 linguri zahar
- 400 g unt
- 5-6 pliculete zahar vanilat

Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se fierb pe baie de abur si se lasa la racit. Se freaca untul pt a elimina apa, se adauga zaharul vanilat si se incorporeaza cu galbenusurile.

Foi etaj

Primul aluat
- 1 ou
- faina cat cuprinde
- 2 linguri smantana
- un praf de sare

Al doilea aluat
- 7 linguri faina
- 1 pachet margarina

Se intinde subtire primul aluat, deasupra se intinde al doilea si se face sul. Se taie in 2 si se fac 2 foi. Se coc la foc iute.

Prajitura dobos I

Blat
- 250 g unt/ margarina
- 500 g faina
- 2 oua
- 3 linguri zahar
- drojdie cat o nuca
- 3 linguri lapte
- coaja de lamaie, vanilie
- gem de caise, piersici

Dupa ce a crescut, aluatul se face sul si s imparte in 5. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se intinde o foaie, se unge cu gem de caise sau de piersici si se presara nuca macinata cu zahar. Se intinde a doua foaie, se unge cu gem si se presara cu nuca samd. Se coace la foc potrivit.

Crema
- 250 g nuca macinata
- 250 g zahar

Glazura
- 8-10 linguri zahar
- 1/2 pahar apa
- 1 lingura cacao
- 50 g unt
Se face un sirop de apa cu zahar si se fierbe la foc potrivit pana s-a inchegat ca pt dulceata, se adauga cacaua si dupa cateva clocote se ia de pe foc si se adauga untul. Se intinde glazura clocotita si se aseaza imediat prajitura la rece ca galzura sa se intareasca si sa apara lucioasa. Se taie a doua zi.

Prajitura cu nuci si glazura de albus

Aluat
- 400 g faina
- drojdie cat o nuca
- 1 ceasca lapte
- 2 galbenusuri
- 250 g unt/ margarina
- 100 g zahar
- zahar vanilat

Se framanta bien si se lasa sa creasca 1-2 ore. Se intinde 1 foaie, se aseaza intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina, se adauga umplutura, a doua foaie, un strat subtire de gem de caise si albusurile batute spuma. Se coace 40-45 min. la foc slab. Inainte ca glazura sa se ingalbeneasca se acopera cu o bucata de hartie de marimea tavii.

Umplutura
- 200 g nuca macinata
- 200 g zahar
- 2 oua
- 30 g stafide
- coaja de lamaie
- gem de caise

Bezea
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar pudra

Glazura marmora

- 1 albus
- 2 linguri (pline) zahar pudra
- putina cacao cu un strop de apa

Albusul se freaca bine (cca. 30 min) cu zaharul si se intinde pe prajitura. Putina glazura se amesteca cu cacao si se intinde cu furculita sau se trag dugi pe glazura alba.

Glazura cacao

- 100 g zahar pudra
- 1 lingura cacao
- 3 linguri apa fiarta
- unt cat o nuca
- cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie

Prajitura cu caramel

Foi
- 500 g faina
- 200 g zahar pudra
- 3 linguri smantana
- 150 g unt/ margarina
- bicarbonat dizolvat in apa: 1 varf de cutit

Crema
- 3 linguri + 200 g zahar
- 5 linguri cafea cicoarea
- 1 ou
- 500 ml lapte
- 4 linguri faina
- 200 unt

3 linguri de zahar se ard si se sting cu cafea. 200 g zahar se freaca cu 1 ou intreg. Laptele se fierbe cu faina si se adauga zaharul ars si oul. Cand s-a racit se adauga untul batut spuma. Se ung cele 4 foi coapte pe dosul tavii.

Chec (2)

- 6 oua
- 2 cani zahar
- 2 cani faina
- vanilie, coaja de lamaie
- 12 linguri apa minerala

Biscuiti (islere)

- 100 g unt
- 300 g faina
- 100 g zahar
- 2 galbenusuri
Se fac rondele ca islerele.

Cornulete cu vanilie

- 210 g unt
- 250 g faina
- 100 g nuca macinata
- 70 g zahar vanilat

Din toata cantitatea se framanta o coca si se fac cornulete f. mici. Se coc intr-o tava presarata cu faina. Calde se dau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

Non plus ultra

- 350 g unt
- 350 g faina
- 50 g zahar pudra
- putina zeama de lamaie sau otet
- 4 galbenusuri
- putina vanilie

- 4 albusuri
- 200 g zahar pudra

Se face o coca din care se fac rotunduri mici si gorase cat muchia cutitului. Se ung cu albus si se coc in tava neunsa. Se lipesc doua cate doua cu gem acrisor.

Cornulete cu nuca (+)

- 280 g unt
- 280 g faina
- 140 g zahar
- 140 g nuca macinata
- 1 ou
- zahar vanilat

Biscuiti dati prin masina (Chita)

- 140 g zahar pudra
- 140 g nuca macinata
- 3 linguri de otet
- 1 pachet margarina
- 1 ou
- faina cat cuprinde

Gogale (2)

- 2 oua (albusurile batute spuma se adauga la sfarsit)
- 1/2 pachet margarina
- cca. 600 g biscuiti dati prin masina
- nuca macinata
- zahar, cacao si rom dupa gust

Patratele cu miere (d-na Livia)

- 21o g zahar
- 30 g unt
- 1 ou
- 4 linguri miere
- 250 g faina
- 4 linguri lapte
- 1 praf de copt

Se face o coca, se toarna intr-o tava uns si tapetata, se scoate calda din tava si se taie prajiturele patrate. Se intorc cu fata in glazura si se presara cu nuca macinata.

Glazura
- 200 g zahar pudra
- 200 g unt
- 3-4 linguri cacao
- 4 linguri lapte

Toate se incalzesc pe marginea sobei.

Piscoturi (Marieta)

- 4 oua
- 4 paharele (de lichior) ulei
- 250-300 g zahar
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- amoniac: 1 lingura rasa
- faina cat cuprinde

Se freaca galbenusurile cu zaharul satou, se adauga amoniacul stins cu zeama de lamaie si uleiul picatura cu picatura. La urma se adauga albusul batut spuma si faina: o lingura de albus, una de faina. Aluatul trebuie sa fie mai moale. Se tine la frigider pana a doua zi. Se taie piscoturi. Se pudreaza calde.

Tort Chita

Blat 1
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 4 linguri nuca macinata
- 6 linguri apa
- putina sare
Blatul 2: la fel ca 1 dar fara nuca. Blatul 3: la fel ca 1, cu nuca. Tava bine unsa.

Sirop
- 1 l apa
- 400 g zahar

Crema
- 1 cana zahar
- 4 oua
- 2-3 linguri cacao
- 1 pahar (de vin) lapte
- 400 g unt
Se amesteca toate pe soba si se incorporeaza untul frecat bine. Se imbraca tortul.

Biscuiti cu miere

- 700 g faina
- 150 g miere topita
- 4 oua
- 500 g zahar
- 1 lingura scortisoara
- 1 lingurita amoniac

sau

- 1 kg faina
- 250 g miere
- 3 oua
- 370 g zahar
- 1 lingurita amoniac
- 1 lingurita bicarbonat (sau 1 praf de copt)

Placinta cu branza/ mere/ Saratele

- 200 g faina
- 125 g margarina
- 1 lingurita sare cu apa
- putin otet
Se face o coca nu prea omogena. Se lasa cca. 3 ore.

Coltunasi cu branza de vaci

- 140 g margarina
- 140 g branza de vaci
- 140 g faina
- 2 linguri zahar
- putina sare
- ou
Se face o coca, se intinde si se taie patratele. Se ung cu ou si se presara cu zahar. Se coc.

Umplutura la foi Lica

- 400 g zahar facut caramel - 150-200 g nuca taiata marunt - 1 pachet unt/ margarina - 300-400 g biscuiti dati prin masina - 2-3 oua Zahrarul se caramelizeaza, se adauga nuca, untul, biscuitii si ouale. Se amesteca bine si se toarna calda peste foi. Se preseaza f. bine.

15.05.2021
Am pus margarina peste zahar. Ori tb. intai biscuitii, ori tb taiata margarina cuburi si incorporata putin cate putin...
Asa s-a intarit zaharul si a fost ca in baie de ulei...

Arici

- 1 ou
- 1 pahar (de vin) zahar
- 1 pachet margarina
- 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
- esenta
- faina cat curpinde
- nuca macinata
Din aluatul nici prea moale nici prea tare se fac bilute de marimea unei nuci, se dau prin albus batut si prin nuca macinata si se coc la foc potrivit 15-20 min. Se pudreaza cu mult zahar.

Prajitura arlechin

Foi
- 280 g unt
- 420 g faina
- 1 ou
- 3 linguri smantana
- 140 g zahar
Se coc 2 foi pe dosul tavii. La mijloc se pune gem acrisor.

Glazura
- 100 g zahar
- 3 galbenusuri
- putina zeama de lamaie
Se intinde peste prajitura rece si se orneaza cu stafide, nuca, bombonele.

Foi pt placinta cu mere

- 2 oua
- 10 linguri ulei
- 5 linguri zahar
- 10 linguri de lapte
- 2 lingurite amoniac
- faina cat cuprinde
- un praf de sare
- mere calite
Se freaca ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele si faina.

Prajitura cu nuca la mijloc (Monika) ???

- 2oo g unt/ margarina
- 200 g zahar
- 6 oua
- 3 linguri lapte
- 200 g nuca macinata
- 200 g faina
- drojdie (de 25 bani)
- marmelada
Se amesteca faina cu untul, se adauga laptele cu drojdia si se lasa sa dospeasca putin. Se intinde 1 foaie, se unge cu marmelada, apoi se toarna urmatoarea umplutura: galbenusurile frecate cu zahar, nuca macinata, coaja de lamaie. Se acopera cu cea de-a 2 foaie, se coace, rece se taie dreptunghiuri.

Fursecuri cu vin

250 g margarină, 400 g făină 120 g zahăr pudră, 1 pliculeţ zahăr vanilat, 4 linguri vin, gem acrişor (de corcoduşe)

Se taie rotunduri. Dupa ce s-au copt, se lipesc două câte două cu gem acrişor şi se dau prin zahăr pudră.

Tort de capsuni

Blat
- 4 oua
- 300 g zahar pudra
- 200 g faina
- 100 g nuca
- 10 linguri apa
- 1 praf de copt
Se bat galbenusurile cu zaharul, adaugand cate o lingura de apa, apoi nuca macinata, faina cu praful de copt si la urma albusul batut spuma cu putina sare. Se coace la foc f. incet intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

Siropul
- 300 g capsuni
- zahar dupa gust
Se zdrobesc capsunii si se fierbe zeama obtinuta cu adaos de zahar dupa gust. Se insiropeaza blatul.

Crema
- 200 g unt
- 1 pahar lapte
- 1 pahar zahar pudra
- zahar vanilat
Se freaca bine untul, se adauga incet laptele in care s-u dizolvat zaharul si un praf de sare. Se orneaza cu capsuni

Tort cu rahat

Blat
- 6 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 3 linguri apa
- 1 praf de copt
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul, se adauga treptat apa, apoi faina si praful de copt si la urma se incorporeaza albusul batut spuma. Forma de tort unsa cu unt si presarata cu faina. Foc potrivit.

Crema
- 500 g rahat o singura culoare
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 2 lamai
Rahatul si lamaiele se dau prin masina de tocat si se incorporeaza treptat untul batut spuma cu zahar.
Se taie blatul in 2, se insiropeaza si se unge cu crema. Se pudreaza cu cacao.

Crema de vanilie

- 2 oua + 2 galbenusuri
- 150 g zahar
- 1 baton vanilie sau zahar vanilat
- 500 ml lapte
- 1 lingura faina
- frisca pt ornat
Galbenusurile se freaca bine cu ouale si vanilia taiata bucati pana devin o crema. Se adauga treptat faina si laptele. Se aseaza vasul pe foc slab peste o tabla si se amesteca pana se ingroasa. Se toarna in cesti si se tine la rece. Se orneaza cu frisca.

Fursecuri cu nuca

- 4 oua
- 150 g zahar
- 150 g nuca
- 200 g faina
- 1 praf de copt
- zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingura rom
- marmelada
- visine din dulceata

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga nuca macinata, praful de copt dizolvat in rom, zaharul vanilat si coaja de lamaie, iar la sfarsit albusurile batute spuma si faina putin cate putin. Se amesteca usor pana se formeaca o coca din care se intinde o foaie potrivit de groasa (1 cm). Jumatate din foaie se taie rondele cu un pahar de vin, cealalta cu un pahar de lichior. La rondelele mici se scoate mijlocul cu un degetar. Se coc 20-25 min intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina. Cand sunt gata se ung rondelele mici cu marmelada si se lipesc cu cele mari. Mijlocul scos se completeaza cu o boaba de visina.

Chec cu miere

- 200 g miere
- 3 oua
- 100 g zahar
- 1 ceasca ulei
- 1-2 linguri rom
- 1 praf de copt
- 300-350 g faina
- coaja de lamaie/ portocala
- 100 g stafide
Se toarna mierea intr-un vas si se freaca 15-20 min. Se adauga galbenusurile pe rand, uleiul treptat, coaja rasa de lamaie, praful de copt dizolvat in cateva picaturi de lamaie amestecand continuu. Albusurile batute spuma se incorporeaza alternativ cu faina. Se adauga stafidele si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivti 30-35 min.

Cremes

Cremes
- 300 g faina
- 200 g unt
- 3 linguri rom
- 3 linguri ulei
- apa calda sarata
- 2 linguri smantana ....

Picromigdale

- 6 albusuri
- 300 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 30 g faina
- 10 picaturi esenta de migdale
- 1 pliculet zahar vanilat
- 20 g zahar pudra

Se amesteca nuca si zaharul, se adauga albusurile nebatute si se incalzeste compozitia. Se adauga zaharul vanilat, esenta de migdale si faina.
Intr-o tava cu pergament se toarna cu un cornet gramajoare rotunde. Se presara cu zahar pudra si se coc la foc potrivit. Se uda hartia pe dos si apoi se dezlipesc picromigdalele. Se pot lipi cate 2 cu marmelada sau crema de cacao.

Inghetata de vanilie

- 150 g zahar vanilat
- 5 galbenusuri
- 500 ml frisca

Se amesteca zaharul cu galbenusurile si se pun pe foc amestecand continuu. Se adauga frisca. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc amestecand in continuare. Se ingheata.

Inghetata de smeura

- 1 kg smeura pasata
- 500 g zahar
- 1 l apa
- zeama de la 2 lamai

Se face un sirop din apa si zahar. Dupa ce s-a racit se amesteca cu zeama de lamaie si cu fructele.

Inghetata de capsuni

- 1 kg capsuni
- 350 g zahar
- 500 ml frisca

Se trec capsunii prin sita si se fierb cu zaharul. Cand s-au racit, se adauga frisca. Se ingheata.

Inghetata de lamaie

- 300 g zahar
- 70 ml apa
- zeama de la 6 lamai
Se fierbe un sirop gros si se adauga zeama de lamaie. Se ingheata.

Inghetata cacao (ok)

- 3 pahare lapte fiert
- 25 g cacao
- 6 lingurite zahar pudra
- 3 galbenusuri

Se amesteca totul la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat se strecoara prin sita si se tine la frigider pana ingheata.

Prajitura (Bobinca)

Foi
- 280 g faina
- 150 g zahar
- 1 ou
- 1 lingura smantana
- amoniac: un varf de cutit
- putin lapte
Se framanta bine. Se intind 3 foi si se coc pe dosul tavii.

Crema
- 3 linguri faina
- 500 ml lapte
- 150 g + 2 linguri zahar + 2 linguri de zahar caramelizat
- 3 linguri cafea tare
- 100 g unt
Se fierb laptele, faina si zaharul. 2 linguri de zahar se fac caramel, se adauga cafeaua, se fierbe un pic si se adauga la crema. Dupa ce s-a racit se adauga untul frecat cu 2 linguri de zahar. Se umplu foile.

Prajitura Ida

Blat
- 500 g zahar
- 6 oua
- 1 praf de copt
- 14 linguri apa
- 400 g faina
(- bicarbonat: 2 varfuri de cutit)

Crema
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 150 g nuca macinata
- putin rom
- lapte
Se amesteca si se oparesc cu lapte clocotit.
Blatul se taie in 2, se unge cu un strat subtire de gem acrisor si se umple si imbraca in crema.

Chec

- 2 pahare zahar
- 1 pahar unt
- 4 oua (albusurile batute spuma se adauga la sfarsit)
- 1 pahar lapte
- 1 lingurita amoniac
- 2 pahare nuca
- 3 pahare faina

Negresa

Blat
- 6 oua
- 180 g zahar tos
- 60 g faina
- 40 g cacao
Se face un blat de tort intr-o tava tapetata (dreptunghiulara).

- 4 albusuri
- 200 g zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat
Se bat pana se ingroasa iar dupa ce s-a copt blatul se intind peste si se lasa sa se usuce fara a mai baga tava in cuptor. Peste albus se pune crema.

Crema
- 200 g unt
- 120 g zahar pudra
- 40 g cacao

Fursecuri

- 4 galbenusuri fierte (tari)
- 200 g unt
- 250 g faina
- 150 g zahar pudra
Galbenusurile se dau prin sita. Coca se lucreaza imediat.

Prajitura, cred

- 2 oua
- 500 g zahar
- 100 g grasime
- 1 lingurita rasa bicarbonat
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- 1 cana lapte
- cca. 500 g faina
- putina cacao

Se face o coca potrivita. Tava unsa si tapetata. Se pun si cetava nuci taiate marunt.

Cornulete f. mici

- 300 g faina
- 250 g margarina
- 3-4 linguri zahar
- 3 galbenusuri
Se fac conrnulete f mici, se umplu cu gem etc. Se dau prin zahar pudra calde.

Cornulete

- 500 g untura
- 16 linguri apa (250 ml bors)
- 2 linguri otet
- 1 praf de copt (sau drojdie de 50 de bani :)
- faina cat cuprinde
Se framanta de azi pe maine. Se umplu cu gem, rahat, nuca. Se dau prin zahar pudra.

Aluat fursecuri

- 500 g faina
- 200 g unt sau 1 pachet margarina
- 3 linguri smantana
- 150 g zahar pus in 3 linguri lapte
- coaja de lamaie
- 1 lingurita praf de copt amestecat cu amoniac
-1 ou
Se face o coca, se lasa cca. 1/2 ora, apoi se taie diferite forme. Dupa ce s-au copt se dau prin zahar pudra.

Foi placinta

- 250 g faina
- 1 pachet margarina
- 2 linguri smantana
- 4 linguri vin alb
Se impatureste de 3-4 ori si se tine 24 ore la frigider. Se umple cu mere, branza, carne.

Prajitura cu visine

- 1/2 pachet margarina
- 1 ou
- 1 pahar (de vin) zahar
- 1 pahar lapte
- 1 pliculet praf de copt
- faina cat cuprinde ca sa fie suficent de tare.
Din aceeasi coca se poate face placinta cu mere, branza etc. daca se adauga mai multa faina.

Mere cu cream de vanilie

Crema de vanilie
- 60 g (2 linguri) faina
- unt cat o nuca
- 150 g zahar
- un praf de sare
- 4 oua
- 2 l lapte
- zahar vanilat

Merele
- 4 mere mari, curatate si taiate in 8
- 50 g margarina/ unt

Intr-un vas cu fundul gros se freaca faina cu putin unt (din ratie :), zahar, sare si oua. Cand amestecul s-a omogenizat, se subtiaza cu lapte clocotit si parfumat cu zahar vanilat. Se ingroasa crema la foc slab, amestecand continuu.
Se toarna 1/2 crema intr-o forma rotunda bine unsa cu unt, se acopera cu merele inabusite in unt si se toarna restul de crema. Se presara cu pesmet fin. Se da 15 min la cuptor incins.

Aluat (d-na Popescu)

- 350 g faina
- 150 g zahar
- 100 g unt/ untura
- 1 lingura smantana
- 1 ou
- 1/2 lingurita bicarbonat
- putin lapte

Crema
- 500 ml lapte
- 3 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 200 g zahar
- 200 g unt

Se fierbe laptele cu faina. Se amesteca cacaua cu zaharul si se toarna cate putin lapte fierbinte, amestecand bine. Se fierbe pana se ingroasa. Se da la rece. Se incorporeaza untul frecat spuma.

Glazura
- 150 g zahar
- 2 linguri cacao
- 3 linguri apa fiarta
- unt cat o nuca

Prajitura Rodica

Blat
- 6 oua
- 140-150 g zahar
- 140-150 g nuca macinata
- 2 linguri cu varf faina
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga restul.
Tava unsa si tapetata.
Crema se intinde peste blatul racit.

Crema
- 1 1/2 pachet unt
- 100 g nuca prajita, taiata marunt
- 150 g zahar pudra
- 2 galbenusuri
- 2 linguri ness/ cafea naturala

Glazura
- 150 g zahar pudra
- 2 linguri cacao
- 3-4 linguri apa fiarta
- 1 cub de unt incins
- putin ulei incins

Prajitura cu fructe (3)

- 300 g zahar
- 2 oua
- 1 pliculet zahar vanilat
- 80 g margarina
- 20 linguri de lapte
- 1 praf de copt
- 400 g faina

Se freaca bine, se adauga laptele, faina si praful de copt.
Tava unsa si tapetata cu faina. Se toarna compozita si se presara cu un strat de pesmet, apoi se pun fructele una langa alta.

Biscuiti (d-na Neculaienco)

- 1 pahar (de vin) ulei
- 1 pahar lapte
- putina drojdie
- 1 pachet margarina
- 1 lingura zahr
- 1 varf de cutit praf de copt
- faina cat cuprinde

Se ung cu ou si se presara cu zahar.

Prajitura cu gem

- 250 g zahar
- 250 g untura
- 1 praf de copt
- 4 oua
- faina cat cuprinde
Se tapeteaza tava cu faina. Peste coca se pune margarina, deasupra - grilaj.

Televizor

Foi
- 250 g faina
- 50 g unt
- 50 g zahar
- 1 lingura cacao
- 150 ml lapte
- 1 lingurita amoniac
- 1 ou

Se fac 2 foi. Se coc pe dosul tavii.

Pandispan
- 4 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina

Albusul se bate spuma cu zaharul, se adauga treptat galbenusurile si faina.

Crema
- 200 g unt
- 250 g zahr
- zeama de la 1 lamaie

Glazura
- 200 g zahar
- 4 linguri apa clocotita
- 2 linguri cacao
- putin unt

Prajitura stropita (d-na Livia)

Foi
- 500 g faina
- 150 g zahar
- 150 g margarina
- 3 galbenusuri
- 1 pliculet praf de copt
- 50 ml lapte
Se intind 3 foi si se coc pe dosul tavii. 1 foaie se adauga ca umplutura dupa ce se sfarama si se inmoaie in lapte cu zahar vanilat.

Crema
- 2 linguri cacao
- 2 linguri marmelada/ gem
- 150 g zahar
- 100 g unt
- 100 g nuca macinata
(- rom)
Se face o crema care se intinde intre cele 2 foi.

Glazura
- 3 albusuri
- 150 g zahar
Albusurile se bat spuma cu zaharul, pe aburi. Se stropeste cu ciocolata topita sau se cerne cacao.

Prajitura cu albus deasupra

- 450 g faina
- 4 galbenusuri ????
- 250 g margarina
- 2 linguri smantana
- bicarbonat: 1 varf de cutit
- coaja de lamaie
- 4 linguri zahar
- un praf de sare
Aluatul se pune intr-o tava neunsa si se coace pe jumatate, se unge cu gem si se presara cu nuca.

- 4 albusuri
- 300 g zahar
Se freaca albusul cu zaharul pe baie de aburi, apoi se intinde peste prajitura si se coace la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa.

Greta Garbo

- 600 g faina
- 200 g unt
- 2 linguri untura
- 3 linguri smantana
- 2 galbenusuri
- bicarbonat: 1 varf de cutit
- 20 g drojdie
- 1 pahar (de vin) lapte
Se face o coca si se coc 2 foi.

- 250 g nuca
- zahar dupa gust
- coaja de lamaie
Se face un amestec. Se unge foaia cu marmelada, se intinde amestecul si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se acopera cu o glazura de ciocolata.

luni, 3 august 2009

Prajitura cu nuca (Dana)

- 5 albusuri
- 175 g margarina
- 175 g nuca
- 125 g faina
- 220 g zahar
-bicarbonat: 1 varf de cutit
Se freaca bine margarina cu zaharul, apoi se adauga nuca, faina, bicarbonatul si la urma albusul batut spuma.
Se coace in tava, pe hartie pergament unsa f bine.

Glazura de ou
- 5 galbenusuri
- 180 g zahar pudra
Dupa ce s-a racit se adauga galbenusurile frecate f. bine cu zahar pudra, iar cand compozitia s-a ingrosat bine, se pune peste prajitura.
A doua zi se face crema.

Crema
- 1 pachet unt
- 200 g zahar pudra
- cacao pt culoare
Se freca untul cu zaharul, se adauga cacaua si se intinde peste glazura de ou. Se presara cu nuca data pe razatoare.

Ciocolata de casa (2)

- 150 g unt
- 250 ml lapte praf
- 100 g cacao
- 500 g zahar
- 150 ml apa

Se amesteca f bine untul cu laptele si cacaua pana se formeaza o pasta omogena.
Se fierbe un sirop din zahar si apa pana se leaga ca pt dulceata. Dupa ce s-a racit se toarna cate putin peste pasta.
Se toarna in forme unse cu unt si se tine la rece cel putin 12 ore

Inghetata de cacao

- 300 g zahar
- 2 galbenusuri
- 1 lingura cacao
- 1 lingura faina
- 3 pahare lapte

Se freaca zaharul cu ouale, se adauga faina, cacaua si laptele si se da pe foc moale pana se ingroasa putin. Se tine o noapte la frigider si se serveste cu frisca.

Aluat saratele (cu presa)

- 1 pahar ulei (100 g)
- 1 pahar margarina topita
- 500 g faina
- 600 ml lapte caldut
- 1 lingurita amoniac
- 1 lingurita chimen
- sare dupa gust

Tort

Blat
- 6 oua
- 150 g zahar
- 140 g faina
- 1 lingura cacao
Albusurile se bat bine cu zaharul, treptat se adauga cate un galbenus, iar la urma faina si cacaua. Se tapeteaza bine cratita.
Dupa ce s-a racit tortul se insiropeaza cu un sirop cu rom.

Crema
- 1/2 pachet margarina
- 3 linguri cu varf faina
- lapte
- 1 pachet unt
- 300 g zahar
- 2 linguri cacao
Se incinge margarina, se adauga faina si se stinge cu lapte. Dupa ce s-a racit se adauga untul frecat cu zahar. Se opreste putina crema pt ornat (+ zahar caramelizat), restul se coloreaza cu cacao.

Foi de prajitura (Dana)

- 11 linguri ulei
- 11 linguri lapte
- 2 linguri zahar
- 2 oua
- 1 lingurita amoniac stins cu lamaie sau otet
- faina cat cuprinde
Se fac 2-3 foi si se umplu cu diferite creme.

Lunite (Dana)

- 150 g zahar
- 140 g unt
- 20 gr cacao
- 4 oua
- 150 g faina
- 1/2 pliculet praf de copt
Se freaca galbenusurile cu zaharul, untul, cacaua si faina. La urma se incorporeaza albusurile batute spuma. Tava tapetata cu faina.

Glazura
- 300 g zahar pudra
- rom
Zaharul se dilueaza cu rom si se freaca bine pana se obtine o pasta care se intinde pe prajitura calda. Prajitura calda se taie in tava in forma de semiluna.

Placinta cu mere/ branza de vaci (2)

- 350 g faina
- 1 pachet margarina
- 1 lingura otet cu putina apa cu sare
Se face o coca nu prea omogena, eventual de seara pana a doua zi, cand se umple cu mere, branza de vaci etc.

Placinta cu mere/ branza de vaci

- 300 g faina
- 200 g margarina
- 100 g zahar
- 1 ou
- 2 linguri smantana
- 1 pliculet praf de copt
- un praf de sare

Tort

Blat
- 6 oua
- 300 g zahar
- 10 linguri apa
- 100 g nuca macinata
- 200 gr faina
Se bat albusurile cu zaharul. Se adauga treptat galbenusurile si apa, apoi restul. Forma bine unsa cu unt. Dupa ce s-a racit blatul, se taie in 2-3 bucati si se insiropeaza.

Sirop
- 200 g zahar
- 500 ml apa
- putin rom

Crema
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 1 ou
- 2-3 linguri cacao
- 1 pahar vin???????????

Untul se freaca bine cu zaharul. Se fierbe vinul cu oul si cacaua. Dupa ce s-a racit, se incorporeaza untul.

Tort alb

Blat
- 300 g zahar
- 4 oua
- 300 g faina
- 100 g nuca
- 200 g apa
- 1 pliculet praf de copt

Crema
- 200 g zahar
- 50 g cacao
- 4 oua
- 200 g unt

Se fierb pe aburi, se adauga untul.
Cand s-a racit tortul, se taie, se stropeste cu rom si se umple cu crema.

Crema caramel

- 3 linguri faina
- 200 g + 3 linguri zahar
- 500 ml lapte
- 5 linguri cafea neagra
- 200 g unt

Se amesteca faina cu 200 g zahar si cu laptele.
Separat se ard 3 linguri zahar si se sting cu 5 linguri cafea neagra. Dupa ce s-a topit zaharul se toarna compozitia de mai sus si se lasa pe foc, mestecand bine pana se ingroasa. Dupa ce s-a racit se pune putin cate putin in untul frecat spuma.

Prajitura cu lamaie

Foi
- 500 g faina
- 100 g unt
- 140 g zahar
- 1 ou
- 7 g amoniac
- 100 ml lapte
- 1 varf de cutit bicarbonat sau 1 pliculet praf de copt
(- 1 pliculet zahar vanilat)
Din coca se intind 5-6 foi si se coc pe dosul tavii. Foile se pot face cu 3-5 zile inaintea cremei.

Crema
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 3 galbenusuri
- zeama si coaja de la 2 lamai
Untul se freaca spuma cu zaharul, se adauga incet, ca sa nu se taie crema, coaja rasa si zeama de lamaie, galbenusurile.

sau
- 200 g zahar
- 200 g unt
- 4 galbenusuri
- zeama si coaja de la 1 lamaie
Se freaca zaharul cu galbenusurile, se adauga zeama si coaja de lamaie si untul batut spuma.

Prajitura cu capsuni

- 1 kg capsuni
- 6 oua
- 12 linguri zahar
- 14 linguri faina
- 14 linguri ulei (100 ml)
- 100 ml apa rece
- 2 pliculete zahar vanilat
- putin praf de copt

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si zaharul vanilat, apa si uleiul, galbenusurile, faina si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata.
Peste capsuni se pune gelatina si se pudreaza cu zahar.

Raffaello

- 12 bucati de napolitana
- 200 g lapte praf
- 200 g margarina/ unt
- 200 g zahar pudra
- 200 g nuca de cocos (dintre care 100 gr pt compozitie)
- 1 sticla esenta de rom

Se amesteca pana se obtine o pasta din care se fac gogale. Se dau prin nuca de cocos.

Pesmeti deliciosi

- 500 g faina
- 250 g unt proaspat
- 150 g zahar pudra
- 1 ou
- 1 lingura lapte
- 1 pliculet praf de copt
- un praf de sare
- 1 pliculet zahar vanilat

Se cerne faina pe masa, se face loc la mijloc, se pune untul si se framanta cu o parte din faina. Dupa ce s-a inmuiat se adauga zaharul, laptele, oul, sarea si praful de copt. Se framanta si se da la rece 1 ora.
Se intind foi f. subtiri si se taie pesmeti de diferite forme. Se coc la foc potrivit si se scot din tava pe masura ce sunt gata.
*Din cantitatea de mai sus ies f. multi pesmeti, care se pastreaza la rece timp de cateva saptamani fara sa piarda din gust si din fragezime.

Chec cu stafide

- 6 oua
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 100 g stafide
- 350 g faina
- 50 g nuca taiata
- 1/2 plic praf de copt
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- coaja de portocala

Untul si zaharul se freaca spuma, se adauga treptat galbenusurile, zeama si coaja de lamaie, coaja de portocala, stafidele, faina putin cate putin si praful de copt, amestecand totul bine. Se adauga albusurile batute spuma si la urma nuca.
Forma de chec bine unsa si presarata cu faina. Foc potrivit.

Inghetata cu fructe

- 150 g zahar (cca. 5 linguri)
- 1 lingura faina
- 500 ml lapte
- 2 galbenusuri

Se amesteca bine galbenusurile, zaharul si faina, se adauga laptele putin cald si se pune totul la fiert pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, se pun fructele si se baga in congelator.

Inghetata

- 1 l lapte
- 4 oua
- 3 linguri faina
- 8 linguri zahar
-1 plic zahar vanilat

Se freaca galbenusurile cu 6 linguri de zahar si cu faina, se adauga laptele si zaharul vanilat si se fierbe intreaga compozitie pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca usor pana se raceste.
Albusurile se bat spuma cu cele 2 linguri de zahar ramase si se incorporeaza in compozitia racita.
2-3 ore la congelator.

Tort cu bezea

Blat
- 5 galbenusuri
- 200 g zahar pudra
- 200 g faina
- 9 linguri apa clocotita
- 1 pliculet praf de copt

Crema
- 200 g unt
- 200 g zahar pudra
- 100 g nuca macinata
- 2 linguri faina
- 1/2 cana lapte

Glazura
- 5 albusuri
- 200 g zahar
Se bate bezeaua pe baie de aburi.

duminică, 2 august 2009

Lapte de pasare

- 1 l + de lapte
- 3-4 linguri zahar
- 2 oua
- 1 lingura faina
- 1 plic zahar vanilat

1 l de lapte se pune la fiert cu 2-3 linguri de zahar.
Albusurile se bat tare cu 1 lingurita de zahar, se fac galuste, se pun in laptele fiert si totul se fierbe in continuare. Se scot galustele intr-un castron.
Se amesteca faina cu galbenusurile si se dizolva cu putin lapte rece. Dupa ce s-a dizolvat se toarna in laptele de pe soba si se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se adauga zahar vanilat. Se toarna crema peste galuste.

Tort

Blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina

Se freaca galbenusurile cu zahar. Se bat albusurile spuma. Se incorporeaza totul cu faina.
Blatul se taie in 2 si se insiropeaza bine, dupa care se imbraca in crema si se orneaza cu frisca.

Sirop
- 1 1/2 cani zahar
- 1 1/2 cani apa

Se fierb si se toarna peste blat.

Crema
- 4 oua
- 175 g zahar
- 80 g faina
- 500 ml lapte fierbinte

Ouale se amesteca bine cu zaharul, faina si laptele fierbinte, se fierbe totul la foc iute si se raceste.

Prajitura Vicky

Blat
- 1 pachet margarina
- 4 oua
- 10 linguri lapte
- 300 g faina
- 1 praf de copt
- 400 g zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 2 linguri cacao
- zeama de la 1/2 lamaie

Margarina se amesteca bine cu 200 gr zahar, zaharul vanilat, 4 galbenusuri si cacaua. Se adauga laptele, praful de copt stins in zeama de lamaie, faina si la urma albusurile batute spuma cu restul de 200 gr zahar. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce se scoate din tava se acopera cu glazura de cacao.

Glazura (cacao)
- 150 gr zahar
- 3 linguri apa
- 2 linguri cacao
- unt cat o nuca

Se fierbe zaharul cu apa si cacaua. Dupa ce a fiert se adauga untul. Glazura se intinde pe prajitura, se uniformizeaza si se lasa sa se inchege.

Prajitura alba

Foi
- 300 g faina
- 80 g unt
- 1 ou
- 4 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 1 lingurita de amoniac dizolvat in otet
Se fac 3 foi. Se coc pe dosul tavii.

Crema
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 2 pahare lapte
- 2 linguri faina
- 2 pliculete zahar vanilat

Se fierbe vanilia cu un pahar de lapte. In al doilea pahar cu lapte se dizolva faina si se face o scrobeala cu lapte le si vanilia care fierb. Se freaca bine untul cu zaharul si se incorporeaza in scrobeala. Se ung toate foile.

Eiweissbrot (cu scharfes S ; )

- 6-7 albusuri
- 180 g zahar
- 150 g faina
- 70 g margarina topita
- nuci taiate
- coaja de lamaie
- smochine, rahat sau ciocolata taiata bucati mici

Nonnen...

250 g biscuiti pasati
150 g zahar pudra
200 g ceai cu rom
3 linguri cacao
1 lingura cu varf nuca macinata
visine (1 pt fiecare Nonnen...)

Saleuri

- 500 g faina
- 1 pliculet praf de copt
- 250 g margarina
- 2 oua
- 250 g cascaval ras
- 200 g smantana
- sare
-1 lingurita chimen

Se face o coca, se intinde foaia, se unge cu ou, se presara cascaval ras si chimen. Se coc cca. 20 min.

Cuib de viespe

- 6 oua
- 1 pahar zahar
- 6 linguri ulei
- 2 pahare faina
- nuca macinata
- sirop de fructe

Zaharul se bate bine cu ouale pana se obtine o compozite spumoasa. Se adauga uleiul si faina putin cate putin. Se toarna compozitia intr-o tava bine unsa cu unt.
Separat se prepara un sirop de fructe (smeura, visine, capsuni etc.).
Cand prajitura este coapta se taie cu un pahar forme mici, semilune, se dau prin sirop si prin nuca macinata si se aseaza pe o farfurie.

Prajitura arici

- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingura unt/ margarina
- 1 lingura cacao
- 3 linguri lapte
- 1 cana zahar
- 1 cana fulgi de ovaz

Toate in afara de fulgi se pun pe foc, se amesteca si se lasa putin sa fiarba. La sfarsit se adauga fulgii. Se unge o tava cu unt si se pun gramajoare cu lingurita.

Proportii: 1 cana fulgi de ovaz la 1 cana zahar

Harlekin

250 g unt proaspat
400 g faina
1 ou
100 g smantana sau ceva mai putin lapte
120 g zahar

Glazura
4 galbenusuri
120 g zahar pudra

Chec

6 galbenusuri
6 linguri zahar
6 linguri ulei
6 linguri lapte
12 linguri faina
1 plic praf de copt
vanilie
fructe

Saratele cu drojdie

- 1 kg faina
- 400 g untura/ unt/ margarina
- 30 g drojdie dizolvata in putin lapte
- 1-2 oua
- 4-5 linguri iaurt
- 2-3 linguri smantana

Aluat tare. Se lasa la dospit.

Kakaowurst (salam de biscuiti)

- 500 g rahat (se topeste pe soba cu apa)
- 100 g apa
- 150 g nuca taiata
- 1 lingura cacao
- 2 linguri rom
- 300 g biscuiti pisati

Prajitura caramel (Ditti)

Foi
- 400 g faina
- 100 g margarina
- 100 g smantana
- 50 ml lapte
- 1 ou
- 1 mana zahar
- 1 lingurita amoniac stins
Se fac 3 foi.

Crema (caramel)
- 200 g unt
- 2 pahare mari zahar
- 1 pahar mare lapte
- nuca

Un pahar mare de zahar se face caramel. Se adauga untul si celalalt pahar de zahar. Se amesteca tot timpul. Cand s-a topit zaharul, se adauga laptele si se amesteca. Se fierbe pana se ingroasa si se toarna calda pe foi: compozitia se imparte in 3 parti si se ung foile, inclusiv sus. Deasupra se presara nuci taiate.

Prajitura cu crema de rom

Pandispan
- 5 oua
- 1 pahar (de apa, 250 cm3) zahar pudra
- 1 pahar faina
Se bat ouale (intregi) mult cu telul. Se adauga zaharul, se bate bine, iar la final se adauga faina. Tava unsa si tapetata cu faina. Pandispanul se coace la foc potrivit.

Crema
- 100 ml rom
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra
- 100 g nuca macinata

Regina Maria (Lenuta???)

Blat 1
- 6 oua
- 200 g zahar
- 12 linguri apa
- 12 linguri faina
- 1 praf de copt

Blat 2
- 6 albusuri
- 200 g zahar
- 200 g nuca prajita, taiata
- 3 linguri faina

Crema
- 6 galbenusuri
- 200 g zahar
- 2 linguri ness
- 1 1/2 unt cand se raceste

Foi Lica cu pandispan

Blat
- 1 lingurita otet (eu n-as pune)
- 7 albusuri
- 1 cana zahar
- 1 cana faina
- putin praf de copt
- nuca taiata, stafide, rahat

Crema
- 7 galbenusuri
- 15 linguri zahar pudra
- 5 pliculete zahar vanilat
- 400 g unt (sau: 1 pachet margarina + 150 g unt)

Se freaca galbenusurile cu zaharul pe baie de abur pana se ingroasa. Cand s-a racit se adauga untul.
Foaie Lica + crema + blat + crema + foaie Lica. Se preseaza. Se lasa de azi pe maine.

Biscuiti dati prin masina (Cami)

- 1 kg făină
- 2 pliculeţe praf de copt
- 500 g zahăr
- 300 g margarină
- 2 linguri untură
- 5 ouă
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- coajă de lămâie

Hârtie de copt sau tavă tapetată cu faină, se lipesc un pic. Şi se umflă, nu-i aşezaţi prea aproape unii de alţii în tavă.

Turta dulce

- 2 oua
- 300 g zahar
- 1 pachet margarina topita
- 3-4 linguri smantana sau iaurt
- 1 lingurita bicarbonat dizolvat
- cca. 500 g faina
- coaja de lamaie, nuca, stafide etc.

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga cele de mai sus, albusurile batute spuma si putin zahar ars. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina.

Saratele

- 1 kg faina
- 2 oua
- 1 pachet margarina
- 1 pliculet praf de copt
- 200 g branza telemea sau cascaval
- 1 lingurita chimen
- lapte cat cuprinde faina
- sare dupa gust

Salam de biscuiti

250 g biscuiti (cu 9 lei :)
lapte
200 g zahar
200 g unt ????
2 linguri cacao
15-20 nuci taiate marunt
stafide etc.


Se inmoaie biscuitii rupti in patru in lapte caldut, indulcit. Se freaca spuma 100 gr unt cu 100 gr zahar. Separat se fierbe cacaoa cu restul de zahr si 3 linguri de apa, se lasa sa se raceasca si se adauga untul, nuca taiata si biscuitii.
Se face sul, se aseaza pe o farfurie, se pudreaza cu cacao si zahar si se da la rece.

Ciocolata de casa

- 100 g apa
- 500 g zahar
- 2 linguri cacao
- 250 g lapte praf
- 100 g unt
- nuca, alune, stafide (dupa plac)

Intr-un vas se fierb zaharul si apa ca o gelatina, apoi se adauga laptele, untul si cacaua si se amesteca bine. Cand este destul de tare se adauga nuca, alune, stafide.
Se unge o tava cu unt, se toarna ciocolata si se da la rece.

Prajitura cu nuca

Blat
- 210 g faina
- 140 g unt
- 1 ou
- 70 g zahar pudra
Se face o coca, se intinde si dupa ce s-a copt se unge cu un gem acrisor.

Crema
- 210 g zahar
- coaja de lamaie (cam 1/2 lamaie)
- 210 g nuca macinata sau alune
- 4 oua
(- putin rom)
Ouale se bat bine si se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie si nuca. Crema se intinde peste blatul uns cu gem.

http://gecuza.blogspot.ro/2013/02/prajitura-cu-gem-de-capsuni-si-crema-de.html

Prajitura cu nuca in doua culori

Deschis
- 140 g unt
- 100 g zahar
- 4 galbenusuri
- zeama de la 1/2 lamaie
- 170 g faina

Inchis
- 4 albusuri batute spuma cu
- 150 g zahar
- 140 g nuca
- 1 lingurita cacao
- zeama de la 1/2 lamaie

Jos vine pus aluatul deschis, apoi marmelada si deasupra aluatul inchis.

Prajitura cu miere

- 6 oua
- 1 kg faina
- 400 g miere calda
- 200 g apa
- bicarbonat
- zahar vanilat
- lamaie pt gust

Islere

- 140 g unt
- 70 g zahar
- 70 g alune/ nuca
- 140 g faina
- marmelada
Se face un aluat din care se taie islere mici, se coc si apoi se lipesc cate doua cu marmelada.

Biscuiti (figurine)

- 550 g faina
- 250 g unt
- 100 g smantana
- 200 g zahar
- 2 oua
- 1 pliculet praf de copt

Tort diplomat (Ileana)

500 g frisca
1 pachet piscoturi
1 compot de ananas (1 cana si 1/2 lapte sau sirop)
6 plicuri gelatina
4 oua
1 cana zahar

Albusurile se bat spuma si se adauga 1/2 cana zahar.
1/2 din frisca se bate bine.
Galbenusurile se freaca cu 1/2 cana zahar si se adauga zeama cu compot si toata gelatina. Compozitia se pune pe foc, se amesteca pana se obtine o crema ca de clatite, se raceste, se adauga albusurile si frisca.

Cozonac (punga de faina)

1 kg faina
400 g zahar
250 g unt
4 galbenusuri
1/2 l lapte
50 g drojdie
vanilie, esenta de rom coaja rasa de lamaie, stafide

Se pregateste maiaua din drojdie, o lingurita zahar si putina apa calduta. Se lasa la fermentat.
Se fierbe laptele cu zaharul si untul. Se lasa la racit, apoi se adauga maiaua, cele 4 galbenusuri si restul de faina. Se framanta bine, pana ce aluatul se desprinde de pe mana.
Se lasa la dospit in loc calduros, dupa care se pune in forma si se coace.

Aluat pizza

- 250 g faina
- 3 linguri ulei
- 1/2 pachet drojdie uscata
- 200 ml lapte caldut

Se framanta si se lasa 1 ora la dospit. Se framanta inca o data si se intinde un blat de 3-4 cm grosime. Se pune in tava unsa cu ulei.

Gogale (1)

- 300 g biscuiti
- 50 g cacao
- 100 g unt
- 200 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2-3 oua (albusurile se bat separat)
- putina nuca
- visine din visinata

Se freaca untul cu zaharul, cacaua si galbenusurile, se adauga albusurile batute spuma si biscuitii. Se fac bobite cu visine din visinata. Se dau prin zahar/ nuca de cocos.